MENU

Hoe jouw hout beschermen?

12 Maart 2019

Hoe jouw hout beschermen?

Hout straalt een authentieke warmte uit dat een kamer instant sfeervol kan maken. Niets kan het gevoel van hout en zijn gezelligheid evenaren.  Of het hout nu verwerkt is tot een prachtige houten trap, vloer, meubel of terras, één ding is zeker: je zal er zo lang mogelijk van willen genieten. Daarom is het zeer belangrijk om jouw hout goed te beschermen.

Iedereen wil zo lang mogelijk plezier beleven aan zijn nieuwe parketvloer, dan is een goed beschermingsproduct een echte must. Maar welke soort is nu geschikt voor jouw project? Er zijn verschillende beschermingsproducten op de markt zoals olie, vernis, verf… Maar wat is nu precies het verschil en wat zijn de voor- en nadelen van elke keuze

Olie
Een olie is een product dat uit kleine deeltjes bestaat. Die deeltjes dringen in het hout en voeden het hout van binnenuit. Je zal geen glanzende film op het hout zien en als je achteraf aan het hout voelt, zal je nog steeds de nerven en de typische houtstructuur voelen.

Bovendien heeft olie tal van voordelen:
 • Natuurlijk karakter en uitstraling van het hout blijft behouden
 • De nerven van het hout worden geaccentueerd
 • Eenvoudig aan te brengen
 • Perfect voor plaatselijke herstellingen zoals retouches bij krassen en oneffenheden

Maar natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het kiezen van een olie. Een met olie afgewerkte vloer vraagt iets meer onderhoud en is iets minder vlekbestendig dan een verniste vloer. Een verniste vloer is dan weer op zijn beurt minder krasbestendig dan olie. Een krasje zal je sneller zien en voelen in de verniste toplaag dan in geolied hout. Wanneer er schade is zoals krassen of oneffenheden, dan is olie makkelijker om te herstellen.

Er bestaan verschillende soorten oliën, maar niet elke olie heeft dezelfde werking. Rubio Monocoat onderscheidt zich van de andere oliën door het gebruik van een unieke technologie, namelijk moleculaire binding. Rubio Monocoat Oil ankert zich in enkele ogenblikken met de bovenste microns van het hout door een moleculaire binding aan te gaan met de cellulosevezels. Waardoor er geen filmvorming en geen verzadigingsmethode is.

 Deze technologie heeft verschillende pluspunten:
 • Duurzame bescherming en kleuring van het hout
 • Één enkele laag volstaat
 • 100 % natuurlijke ingrediënten
 • Eenvoudig in gebruik en onderhoud
 • Geen overlappingen

Bij andere oliën is er continue verzadiging nodig en moet je ook meerdere lagen aanbrengen. Als je Rubio Monocoat Oil gebruikt kan je dit doen met 1 enkele laag. Is dit allemaal wat moeilijk te begrijpen? Bekijk dan zeker onze technologie video, dan kan je met je eigen ogen zien wat het verschil is!
Vernis
Een ander beschermingsproduct is vernis. Vernis legt een transparante, stevige film op het hout en biedt een sterke bescherming voor jouw vloer. Door de glanzende film geeft vernis niet meteen de natuurlijke uitstraling zoals olie. Sinds kort zijn er ook matte uitvoeringen van vernis waardoor de natuurlijke kleur van het hout meer behouden blijft. Maar waarom zou je voor een vernis kiezen?
 • Beschermt je hout tegen vlekken, krassen en slijtage
 • Staat bekend voor duurzaamheid en sterkte
 • Niet veel onderhoud

Vernis heeft ook wel enkele nadelen. Zo kan vernis barsten of afschilferen. Ook een goed onderhouden vernisvloer is onderhevig aan slijtage. Verschillende factoren zoals gebruiksintensiteit, het lopen met schoenen of nagels van huisdieren kunnen de ‘houdbaarheid’ van een vernislaag duidelijk beïnvloeden.

Als de vernislaag niet meer volledig in orde is, dan kunnen vocht en vuil schade op de plekken veroorzaken. Een vloer opnieuw vernissen vraagt veel meer tijd dan het opnieuw te oliën. Daarnaast ligt het verbruik van vernis hoog, doordat er meerdere lagen moeten aangebracht worden, in tegenstelling tot 1 laag Rubio Monocoat olie. Bij vernis blijft de laag op het hout liggen in tegen stelling tot Rubio Monocoat Oil, daar dringt de olie in het hout en voedt het hout vanbinnen uit.
Verf 
Vervolgens is er verf. Ook verf heeft enkele voordelen:
 • Uitgebreid kleurenaanbod
 • Biedt een goede bescherming tegen water
 • Voor buitentoepassingen is verf beter dan sommige vernissen

Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Verf is niet het ideale beschermingsproduct voor jouw parketvloer. Verf sluit het hout volledig af, waardoor het hout niet meer kan “ademen”. Bovendien kunnen er na verloop van tijd barstjes en blaasjes ontstaan.


Beits
Een beits of ook wel houtbeits of lazuur genoemd, is een houtbeschermingsproduct dat in het hout dringt. Na het drogen kan het zowel een dunne of dikke film vormen afhankelijk van de soort beits dat je gebruikt. De film beschermt je hout van binnenuit. Beitsen heeft ook enkele voordelen:
 • Beschermt hout tegen vocht, vuil en licht
 • Natuurlijke uitstraling blijft behouden (afhankelijk als je kiest voor een dekkende of transparante beits)
 • Beits kleurt makkelijk je hout terwijl de houtstructuur behouden blijft
 • Uitgebreid kleuren aanbod

In tegenstelling tot verf is beits wel dampopen en kan water dat in het hout dringt, makkelijk verdampen. Het grote nadeel aan beitsen, is dat je maar een korte verwerkingstijd hebt. Als je aan je vloer begint, moet je ook meteen het volledige vloeroppervlak in één keer afwerken.

Wat kies je best?
Maar welke afwerking is nu het best? We hebben alle mogelijkheden om hout te beschermen in een overzichtelijk schema vervat, zodat u in een oogopslag de voor- en nadelen van iedere afwerking kan bekijken.


Febe Laridon, Rubio Monocoat Headquarters.
 
back to top