MENU

De 5 meest voorkomende houtbewerkingsmethoden

11 September 2018

Houtbewerkingen

Tijdens je zoektocht naar het juiste hout voor jouw project, zal je merken dat er verschillende vormen van houtbewerkingen zijn. Elke houtbewerking heeft een typerende textuur. Deze texturen brengen een speciaal karakter en contrast aan het hout dat uw project een unieke ‘look & feel’ kan geven. Ziehier de 5 meest voorkomende houtbewerkingsmethoden.


Geborsteld en zaagmarkeringen

Met deze houtbewerking wordt een dubbele textuur aangebracht. De eerste stap, het borstelen, geeft de vloer een subtiele textuur waardoor de houtnerven voelbaar zijn. De tweede textuurtechniek zijn de zaagmerkeringen, waarbij een lintzaag markeringen op de planken aanbrengt. Samen vormen deze twee effecten een prachtig contrast en een fantastisch resultaat.


Geborsteld

Geborstelde vloeren hebben een subtiele, tastbare textuur van een houten vloer en toch ook een strakke uitstraling. Deze eigenschap komt nog mooier tot haar recht met onze Rubio Monocoat-olie.
 


Geschraapt

Bij geschraapt eik wordt het hout machinaal of met de hand geschraapt. Zo ontstaan bewuste imperfecties om gebruiksslijtage te verbergen. Dit resulteert in hout met een klassieke, verouderde look. Deze vloeren kunnen een ruimte een klassieke uitstraling en een warme sfeer geven.

 

Geschuurd

Schuren levert een gladde, mooie, nieuw ogende look op. Nieuw gelegde houten vloeren worden geschuurd om ze 100% te nivelleren en oude vloeren worden geschuurd om oude, slordige houtafwerking te verwijderen en versleten zones af te vlakken.

 

Zaagmarkeringen

Vloeren met zaagmarkeringen zien er rustiek uit. De zaagmarkeringen, die op de bovenste laag van het eikenhout worden aangebracht, brengen het hout in evenwicht. Ze leiden de aandacht af van de nerven en benadrukken de vorm en esthetische lijnen van het hout zelf.
 

In onze nieuwe King of Colours tool kan je zelf deze verschillende bewerkingen uittesten en ontdekken welk effect deze hebben op de gekozen kleur van je hout.
 
back to top