Project of the Month augsutus

Kasteelvloer gerenoveerd met Rubio Monocoat

Het Kasteel Ter Borcht in Meulebeke bestaat al eeuwenlang. Het was dus hoog tijd om het gebouw te renoveren. De eiken en lariks vloeren werden behandeld met Oil Plus 2C in de kleuren Pure en White 5%.

Het kasteel

Het kasteel dateert van de 17e eeuw en werd doorheen de jaren enkele keren bezet door vijandige troepen. Een renovatie was dus geen overbodige luxe. De gemeente kocht het kasteel aan in 1965 en liet het nu renoveren om er een horecazaak, vergaderzaal, kantoren en een receptieruimte in onder te brengen. Om het kasteel klaar te stomen voor de talrijke bezoekers werden de vloeren behandeld met Oil Plus 2C.

Behandeling van bestaande en nieuwe vloeren

Voor de restauratie van de bestaande vloeren was het nodig om het parket te demonteren. Het eiken paneelparket werd nadien teruggeplaatst, opgeschuurd en afgewerkt met onze Oil Plus 2C Pure. Bij de Hongaarse punt uit eik moest de ondergrond eerst nog verstevigd en genivelleerd worden, waarna het parket teruggeplaatst werd. De vloer kreeg vervolgens een behandeling met olie in de kleur Pure, wat het onderhoud ervan veel gemakkelijker zal maken.

De plankenvloer uit Siberisch lariks werd nieuw geplaatst. Hierbij was het de bedoeling om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te verkrijgen. In dit geval is het bij larikshout beter om een kleur met wit pigment te nemen. De keuze voor de kleur viel dan ook al snel op White 5%.

Van links naar rechts: eiken paneelparket (Oil Plus 2C Pure), Hongaarse punt uit eik (Oil Plus 2C Pure), Siberisch lariks (Oil Plus 2C White 5%)

Tip van de maand: grote renovaties op larikshout

Ben je zelf ook van plan om te renoveren en je vloer te behandelen met Rubio Monocoat? Dan is het erg belangrijk om alle voorgaande behandelingen volledig te verwijderen voor je de olie aanbrengt. Zo kan de Oil Plus 2C zich namelijk moleculair binden met de cellulosevezels van het hout. Bij een behandeling van grote oppervlaktes zoals vloeren werk je daarnaast best in zones van 5 – 10 m². Zorg ervoor dat je eerst de randen behandelt.

Werk je bovendien met larikshout? Dan kan het een uitdaging zijn om je vloer volledig krasvrij te krijgen aangezien lariks een vrij zachte houtsoort is. Breng je na het schuren WoodPrep aan op je larikshout, dan kan je dit probleem verhelpen.

Project name: Castle Ter Borcht

Location: Meulebeke, Belgium

Product: Oil Plus 2C

Colour: White 5%, Pure

Wood Type: Larch, Oak

Contractor: Geert Van Nieuwerburgh

Architect: Juxta architectuur

Photographer & copyright: F.C Lama