Project of the Month december

100% CO₂-neutrale meubelen

Nick James Design uit het Verenigd Koninkrijk is een meubelmaker met een hart voor het milieu. Zijn traditionele houtworkshop is dan ook volledig CO₂-neutraal. Om zijn meubelen op ecologische wijze af te werken, gebruikt hij de producten van Rubio Monocoat.

Inspanningen voor het klimaat

Nick James hecht veel belang aan de natuur en zet dan ook in op 100% CO₂-neutrale meubelen. Dat doet hij onder meer door een deel van zijn winst te herinvesteren in het onderhoud van bossen en door een boom te planten voor elk meubelstuk dat hij met zijn team maakt. Bovendien heeft hij ook een eigen stuk bos gekocht waar hij nieuwe bomen plant en waar hij zelf zijn hout cultiveert.

Het spreekt voor zich dat Nick ook bij de afwerkingsproducten voor zijn houten meubelen rekening houdt met zijn ecologische visie. Zo kiest hij bewust voor Oil Plus 2C vanwege de 0% VOC, gemakkelijke applicatie, eindeloze creatieve mogelijkheden, voedselveiligheid en natuurlijk onze milieuvriendelijke aanpak. Hoewel de gekozen kleur afhankelijk blijft van project tot project, kiest Nick vaak de kleur Pure om zijn hout af te werken.

Tip van de maand: werken met een absorberende houtsoort

Werk je met notelaar en wil je jouw houtproject behandelen met Oil Plus 2C? Dan is het goed om te weten dat notelaar een erg absorberende houtsoort is en dus meer olie opneemt. Het is dan ook aangeraden om de olie voldoende tijd te geven om te laten inwerken. Waar je anders best enkele minuten wacht om de olie weg te vegen, laat je de olie op notelaar beter een kwartier inwerken. Zie je na die vijftien minuten dat het oppervlak er droog uitziet of dat je een kleurverschil hebt, dan heb je waarschijnlijk te weinig olie gebruikt voor deze houtsoort. Om het hout optimaal te beschermen en een uniform resultaat te verkrijgen is het best om nog wat extra olie aan te brengen.

Project name: Nick James Design - 100% carbon neutral furniture

Location: Newcastle upon Tyne, UK

Product: Oil Plus 2C

Colour: Mist (console table) – Pure (Danish cord bench; plates, trays and spoons; vinyl storage boxes and shelves)

Wood Type: Oak (console table), walnut (Danish cord bench), oak + walnut (plates, trays and spoons; vinyl storage boxes and shelves)

Photographer: © Nick James Design