Een geoliede houten vloer dweilen? Zo begin je eraan

Hoe vaak moet je een geoliede vloer dweilen?


Een vloer behandeld met Oil Plus 2C-olie is beter beschermd en laat makkelijk onderhoud toe. Toch is een regelmatige schoonmaak aangewezen om langer te genieten van je houten vloer. Zo ga je te werk:

 • Stofzuig geregeld de geoliede vloer om stof en zand te verwijderen.
 • Reinig de vloer maximaal 1 keer per week met een specifiek onderhoudsproduct van Rubio Monocoat, zoals de milieuvriendelijke Universal Soap.
 • Pak slijtage of kleurverschillen direct aan voor een beter herstel.
 • Stem je kuisfrequentie af op de intensiteit waarmee de vloer wordt gebruikt.

Werd je parket onlangs met olie behandeld, wacht dan zeker 5 dagen vooraleer de geoliede houten vloer te dweilen. Stofzuigen mag al na een droogtijd van 48 uur.

Wat is de beste dweil voor je houten vloer?


Om je (geoliede) houten vloer te dweilen heb je aangepast materiaal nodig. Alles begint bij de juiste dweil, want door je parket te nat te dweilen, riskeer je dat die kromtrekt. Een microvezeldweil of spray-dweil is daarom ideaal voor houten vloeren, parket of laminaat. Let er ook op dat het teiltje met water of de emmer niet nat is onderaan, zodat je geen kringen maakt in het parket.

Je parket dweilen doe je zo


Om je geoliede houten vloer te dweilen volg je dit stappenplan: 

 • Stofzuig grondig het oppervlak.
 • Giet maximaal 50 à 100 milliliter Universal Soap in een emmer met 10 liter water.
 • Reinig de vloer met een vochtige microvezeldweil of spray-dweil.
 • Gebruik twee emmers of teiltjes: 1 met het zeepmengsel en 1 met zuiver water om de dweil te spoelen.
 • Spoel de vloer na met zuiver water.
 • Let op dat je geen water op het oppervlak laat staan.
 • Laat het parket ongeveer 15 minuten drogen.
 • Loop niet op de houten vloer zolang die niet volledig droog is.

Een klein vloeroppervlak snel schoonmaken of een vlek op je parket wegwerken? Dat kan. Verstuif de Surface Care spray lokaal en wrijf droog met een mop of microvezeldoek. Dweil je de houten vloer te vaak of gebruik je te veel product, dan kan zich een licht laagje op het oppervlak vormen. Hierdoor riskeer je stof en vuil vast te houden. Met onze Deep Cleaner verwijder je makkelijk achtergebleven zeepresten.

Pak hardnekkige vlekken aan


De Universal Soap verwijdert heel wat vlekken op je houten vloer. Toch zijn er bepaalde soorten vlekken die een aangepast product kunnen gebruiken. Denk aan witte kringen, roest, vet, … 

 • Limespot remover: gebruiksklare spray om kalkvlekken, witte kringen en andere alkalische vlekken zoals urine of roest te verwijderen.
 • Grease remover: makkelijke spray die vetvlekken aanpakt zoals olie, chips en ook schoenstrepen en boenwas.
 • Tannin remover: spray voor het verwijderen van zwarte vlekken of looizuurvlekken zoals kringen van bloempotten of blikjes. Kan ook gebruikt worden om waterschade te verwijderen.

Zo pak je slijtage of kleurverschil aan


Kreeg je parketvloer veel te verduren of zijn toch restanten van vlekken zichtbaar, dan is het tijd om je vloer grondig op te frissen. Ook als je vloer langer nat blijft na het dweilen, is dat een teken van slijtage.

Met de Universal Maintenance Oil geef je je parketvloer extra bescherming en glans. De pigmentloze olie (Pure) is geschikt voor geoliede oppervlakken en vernist hout. Is je vloer behandeld met een kleur van Oil Plus 2C met wit pigment, kies dan voor de kleur White van de Universal Maintenance Oil zodat er geen vergeling optreedt. Voor donkere vloeren ga je best voor de kleur Black. Dweil je houten vloer eerst met de Universal Soap en breng pas daarna de olie aan op een droog oppervlak.

Wil je de originele kleur van je houten vloer herstellen, dan gebruik je de Oil Plus 2C. Deze gebruiksvriendelijke, ecologische olie is beschikbaar in 40 verschillende kleuren. Idealiter reinig je vooraf de houten vloer met de Deep Cleaner om alle vuilresten te verwijderen.