Een houten trap oliën? Zo begin je eraan

Hoe behandel je een houten trap?


Een houten trap behandel je met olie of vernis. Beide producten zullen een ander resultaat geven. Welk product je ook kiest, de voorbereiding is een belangrijke factor voor succes. Zo schuur je de trap eerst grondig af en verwijder je vervolgens het stof met een doek. Laat het oppervlak goed drogen voor je met de behandeling start.

Je trap oliën of vernissen


Vernis beschermt het houten oppervlak tegen slijtage en legt een haast transparante laag op de trap. Initieel zal deze filmvormende harde laag goed beschermen, maar na verlooop van tijd zal je de vernis beschermingslaag eraf lopen. Op dat moment moet je volledig opnieuw afschuren en vernissen. Olie dringt een beetje in in het hout. Zo zal je de trap beschermen en kleuren, en dat met een natuurlijke look & feel. Je ziet immers nog steeds de nerven van je hout en krijgt een matte, authentieke uitstraling. Olie biedt een langdurige bescherming en is qua onderhoud veel gemakkelijker dan vernis. Je kan namelijk telkens lokaal herstellen en hoeft hierbij niet te schuren.

Beschermende en kleurende olie in 1 laag


Voor interieurprojecten heeft Rubio Monocoat Oil Plus 2C in haar gamma, een nieuwe generatie olie die kleurt en beschermt in 1 laag dankzij de revolutionaire moleculaire binding. Zo vermijd je overlappingen en aanzetten. De garantie voor een laag verbruik, een duurzame bescherming en een gebruiksvriendelijk product. Je kiest uit 40 verschillende kleuren om zowat ieder houttype te behandelen.

  • Schuur het oppervlak zodat er geen krassen meer te zien zijn en eventuele restanten van vorige behandelingen volledig verwijderd zijn. We adviseren om te eindigen met een korrel 100-150. Hoe gladder het oppervlak, hoe minder olie en pigmenten in het hout zullen doordringen.
  • Stofzuig grondig en verwijder stof met een stof-verwijderend product zoals Rubio Monocoat Cleaner. Laat het oppervlak volledig drogen.
  • Roer de A-component tot een homogeen mengsel en meng vervolgens met de tweede component gedurende 1 à 2 minuten. Gebruik 3 eenheden A ten opzichte van 1 eenheid B. Draag voor de zekerheid steeds handschoenen wanneer je de componenten mengt. De oliën zijn dan wel ontwikkeld met milieuvriendelijke ingrediënten, dat betekent niet dat een allergische reactie niet kan voorvallen.
  • Verdeel een kleine hoeveelheid van het mengel met een beige/rode Rubio Monocoat Scrubby Pad. Voor de hoekjes gebruik je een Rubio Monocoat Mouse Pad. Je kan ook gebruikmaken van een ronde rode of beige pad op een handschuurmachine.
  • Laat enkele minuten inwerken en verwijder de overtollige olie met een doek of een handschuurmachine waarop je een witte Rubio Monocoat pad plaatst. Doe dit binnen de 30 minuten zodat het oppervlak niet meer plakkerig aanvoelt.

Een beuken trap verzorgen


Beukenhout is een degelijk en sterk houttype en dus een geliefd materiaal voor trappen. In deze context vormt deze houtsoort wel enigszins een uitzondering. Je kan het ook met een olie behandelen en beschermen, maar dan moet je opletten dat je geen vlekkerig resultaat krijgt. Daarbij helpen twee zaken: een goede voorbereiding en de juiste kleur. Beuk is van nature een houtsoort die moeilijk gelijkmatig de olie opneemt.

Je kan een egaler resultaat verkrijgen door het hout hierop voor te bereiden, bijvoorbeeld met onze WoodPrep. Daarnaast helpt het ook om geen te donkere kleuren aan te brengen op beuk. Lichtere kleuren zullen een mooier en egaal resultaat opleveren.

Je houten trap optimaal beschermd


Oil Plus 2C is een veelzijdig, duurzaam en veilig product. Toch raden we je aan enkele aandachtspunten in gedachten te houden:

  • Verdun de olie nooit en roer steeds goed door vooraleer je het aanbrengt.
  • Gebruik je meerdere verpakkingen voor 1 trap, meng deze dan met elkaar voor een uniform resultaat.
  • Glanst het oppervlak te veel na de behandeling? Reinig dan enkele keren met Rubio Monocoat Universal Soap of Rubio Monocoat Surface Care.
  • Test altijd eerst je gewenste kleur op identiek geschuurd hout. Bepaalde kleuren kunnen immers op andere houtsoorten of met andere voorbereidingen een volledig anders resultaat geven.
  • Let erop dat je na applicatie de gebruikte doeken en accessoires onderdompelt in water. Zo vermijd je dat ze spontaan ontbranden.