Februari 2022

Kündekari kunst in de Çamlıca moskee

De Çamlıca moskee in Istanbul is de grootste moskee van Turkije en is dan ook van overal in de grootstad te zien. Het indrukwekkende gebouw bevat heel wat hout dat werd afgewerkt volgens de eeuwenoude kunst ‘Kündekari’. Om het hout te beschermen, werd er gekozen voor een behandeling met Rubio Monocoat.

Kündekari

Alle deuren, vensterluiken, ballustrades, leuningen, ... in de Çamlıca moskee werden gemaakt volgens de eeuwenoude traditie Kündekari. Deze techniek werd ontwikkeld in Aleppo, Egypte en Anatolië tijdens de dynastie van Seltsjoek (rond de 11e eeuw). Het is een oude Turkse houtbewerkingskunst waarbij je geen spijkers, schroeven of wat voor lijm dan ook mag gebruiken. Het woord Kündekari komt uit het Ottomaans Turks en betekent ‘vasthouden en begrijpen’. De decoratietechniek houdt namelijk in dat kleine geometrische stukjes hout simpelweg in elkaar geschoven worden, zoals een vijfhoek, achthoek of ster. Het voordeel van deze techniek is dat je zo vocht- en warmteverandering voorkomt. Het hout zal dus niet kromtrekken of buigen na verloop van tijd.

Binnenin de Çamlıca moskee

Eeuwenoude techniek ontmoet revolutionaire techniek

Bij Rubio Monocoat Turkije stonden ze meteen klaar om dit houtproject de beste bescherming te bieden. Al het hout in de moskee werd behandeld met onze binnenolie Oil Plus 2C. Dankzij onze revolutionaire techniek van moleculaire binding krijgt de eeuwenoude techniek van Kündekari de juiste bescherming. Voor de deuren en vensters werd gekozen voor Pure, de leuningen kregen dan weer een beschermingslaag met een mix van Bourbon en Black.

Tip van de maand: hoe begin je zelf aan Kündekari?

Wil je je zelf ook eens wagen aan deze houtkunst? Dan is het belangrijk om te weten welke houtsoorten het meest gebruikt worden voor deze techniek. Eik, walnoot, ebbenhout en pallissanderhout worden het meest gebruikt voor Kündekari. Werk je aan een project voor buiten? Dan zijn eik, es en iroko het meest geschikt tegen barre weersomstandigheden. Binnen worden dan weer vooral walnoot, kersen, buxus en perenbomen gebruikt. Daarnaast kan een schaaf of schaafmachine je ook helpen om de stukjes hout in elkaar te doen passen.

Details van de Kündekari kunst in de Çamlıca moskee
Project name: Çamlıca Mosque
Location: Istanbul, Turkey
Product: Oil Plus 2C
Colour: Pure for the doors, window blinds & frames – Mix of Bourbon and Black for the railings
Wood Type: Oak
Contractors: Sedef Dograma @sedefdograma and ASD Ahsap Kapi
Sent in by: Rubio Monocoat Turkey (Murat Işin) - @rubiomonocoat_turkey

Collage of photos