Hout voor je interieur: hoe hou je het lang mooi?

Hardhout voor binnen


Eiken meubelen zijn een populaire keuze, en terecht. De zichtbare nerven en noesten geven een natuurlijk en authentiek karakter aan je thuis. Het hardhout kan tegen een stootje. Toch doe je er goed aan het hout te behandelen met een beschermde olie om het een leven lang mooi te houden. Een eiken tafelblad behandelen doe je zo.

Teakhout verdient ook zeker een plaatsje in je interieur. Het hardhout gaat jarenlang mee, is onderhoudsvriendelijk en heeft een tijdloze uitstraling. Om die uitstraling van je teak meubelen te behouden, verwen je je hout met een beschermende olielaag.

Ipé staat bekend als de duurzaamste hardhoutsoort ter wereld. Het tropische hout uit Midden- en Zuid-Amerika is geschikt voor allerlei toepassingen zoals parket, plankenvloeren, trappen en meubelen. De houtsoort bestaat in kleurschakeringen van groenachtig bruin tot meer licht- en roodbruin. Ipé staat bekend om haar sterkte en stabiliteit en is daarnaast bestand tegen vocht en vuil.

Eikenhout, teak of ipé beschermen tegen vlekken


We raden aan om eik na het schuren en voor het beschermen te behandelen met Tannin Primer om zwarte of looizuurvlekken te voorkomen. Bij ipé en teak raden we een voorbereiding met Deep Cleaner aan in plaats van Tannin Primer, omdat het heel vette houtsoorten zijn. Een eettafel, keuken- of badkamertablet bescherm je optimaal met een laagje Universal Maintenace Oil. Dat doe je 24 uur na de behandeling met de Oil Plus 2C.

 

Hout behandelen met Oil Plus 2C: hoe kies je de kleur?

De beste partner voor de behandeling van nagenoeg elk houttype of houtsoort binnenshuis is de Oil Plus 2C. Deze olie van de nieuwste generatie op basis van lijnzaadolie kleurt en beschermt je hout in 1 laag.

Lijnolie vuurt van nature het hout aan en maakt het dus donkerder dan in zijn onbewerkte staat. Ook al hebben we een niet-gepigmenteerde variant in het Oil Plus 2C-gamma, genaamd "Pure", deze behoudt niet helemaal de natuurlijke kleur voor alle houtsoorten. Voor enkele populaire houtsoorten raden we aan een andere tint te kiezen:

Witte eik: gebruik de kleur "Smoke 5%", "Natural" of "White 5%".
Rode eik: gebruik de Precolor Easy "Mint White" om de rode tinten van de eik te neutraliseren. Breng vervolgens de Oil Plus 2C "White 5%" aan.
Naaldhout (beuk, esdoorn, grenen, ...): gebruik Oil Plus 2C "Wit 5%" of "Naturel".
Kastanje: gebruik Oil Plus 2C "Smoke 5%"

Douglas hout voor binnen behandelen

Douglas hout met zijn fijne tot matig grove nerf komt helemaal tot zijn recht in meubelen of als vloer. Deze duurzame houtsoort is iets zachter dan eik of teak. Net zoals dennen- of vurenhout is het daarom iets moeilijker krasvrij te schuren. Een behandeling met WoodPrep biedt de oplossing. Het product verwijdert resten schuurstof, minimaliseert schuurfouten en reduceert tannines en oliën in het hout.

Douglas hout oogt warm door zijn gele ondertoon. Doorheen de jaren zal het hout lichtjes vergrijzen. Mocht je dit effect niet mooi vinden, kan je het hout behandelen. Zo verleng je bovendien de levensduur van je Douglas hout. Je hebt de keuze tussen beitsen, behandelen met lijnolie, of behandelen met een hoogwaardig Rubio Monocoat-product zoals Oil Plus 2C.

 

Opgelet met olie op beuk, esdoorn of berk

Beukenhout is een degelijk en sterk houttype en dus een geliefd materiaal voor trappen. Wil je beuk behandelen met olie, let dan op dat je geen vlekkerig resultaat krijgt. Daarbij helpen twee zaken: een goede voorbereiding en de juiste kleur.

Beuk is van nature een houtsoort die moeilijk gelijkmatig de olie opneemt. Hetzelfde geldt trouwens voor esdoorn en berk. Je verkrijgt een egaler resultaat door het hout voor te behandelen, bijvoorbeeld met onze WoodPrep. Breng ook geen te donkere olie aan op het hout: lichtere kleuren zullen een mooier en egaal resultaat opleveren.

Bij notenhout is het omgekeerde waar: deze houtsoort neemt bijzonder veel olie op. Bij de behandeling van notenhout is het daarom vooral belangrijk om de olie voldoende te laten inwerken. Breng desnoods een tweede laag aan.

Hoe krijg je zo donker mogelijk hout?

Vraagt jouw interieur om een houtsoort met donkere tint? Kies dan bijvoorbeeld notenhout. Deze van nature donkere houtsoort kan je behandelen met de Oil Plus 2C “Pure”, waardoor nog een lichte verdonkering zal optreden. Eikenhout, walnotenhout of mahoniehout lenen zich ook goed tot de behandeling met een donker gepigmenteerde olie.

Aarzel niet om je te laten adviseren door Rubio Monocoat bij je volgende interieurproject.