Een vloerrenovatie in de Hongaarse Opera? Dat vraagt om Rubio Monocoat!

Een vloerrenovatie in de Hongaarse Opera? Dat vraagt om Rubio Monocoat!

De Hongaarse opera werd gebouwd in 1884 en was in 2016 dringend toe aan renovatie. De Zweedse vloer in het indrukwekkende Auditorium werd behandeld met Oil Plus 2C en kreeg zo een kwalitatieve bescherming. Bovendien werd de originele kleur zo weer in ere hersteld.

De restauratie

Het statige operagebouw van Boedapest kende sinds haar bouw in 1884 twee grote renovaties: in 1912 en begin de jaren 80. Door de jaren heen werden ook soms kleine werken uitgevoerd, maar tegen eind 2016 was het toch tijd voor een grote restauratie. De werken duurden tot maart 2022 en zorgden voor betere akoestiek, modernere elektrische systemen (o.a. een brandalarm), verkleedkamers en oefenruimtes voor muzikanten, ... Ook de Zweedse vloer in het Auditorium werd grondig aangepakt.

Vloerbehandeling met Rubio Monocoat

De eikenhouten elementen in het Auditorium werden behandeld met Oil Plus 2C. Zo kregen de Zweedse vloeren, houten rabatdelen en het inlegwerk een optimale bescherming die de tand des tijds zal doorstaan. Om de vloer te onderhouden zullen ze het hout reinigen met onze Universal Soap. Als het oppervlak later een upgrade nodig heeft, zal onze Universal Maintenance Oil ingezet worden.

Ook de kleur was erg belangrijk bij dit project. Het was namelijk de bedoeling om zo veel mogelijk originele elementen te restaureren. De oorspronkelijke kleur was gekozen om perfect te matchen met de kleuren van de ruimte, stoffering, muurschilderingen en decoratieve elementen, maar die was ondertussen vervaagd. Aangezien deze vloer duidelijk te zien is van de zitplaatsen bovenaf, was het dan ook erg belangrijk dat de kleur de originele tint zo dicht mogelijk benaderde. Daarom ontwikkelde Rubio Monocoat een op maat gemaakt kleur voor de restauratie van dit project.

Tip van de maand: kies de juiste kleur

Wil je zelf ook de perfecte kleur voor jouw project? Zet dan eerst een staal op een stuk identiek geschuurd hout om het resultaat te zien. Zo kan je inschatten of je kleur past. Daarnaast vind je in het gamma van de Oil Plus 2C 40 standaardkleuren. Je kan deze kleuren onderling mengen om zo de ideale kleur voor jouw project te vinden. Heb je toch nog niet de juiste kleur gevonden? Dan kan je werken met een voorbehandeling zoals Precolor Easy of Pre-Aging, of kan je ons kleurlabo contacteren voor een unieke kleur op maat.

Project name: Hungarian State Opera House

Location: Budapest, Hungary

Product: Oil Plus 2C, Universal Soap, Universal Maintenance Oil

Colour: Custom-made colour

Wood Type: Oak

Contractor: Rubio Monocoat Hungary

Photographer & copyright: Hungarian State Operahouse – Photo by Nagy Attila (aerial shot) & Berecz Valter (other photos)

Sent in by: Rubio Monocoat Hungary - Vivien & Alex