Project of the Month november

Synagoge uit 1893 gerenoveerd met Rubio Monocoat

De Synagoge Shomre Hadas of Hollandse Synagoge werd gebouwd in 1893 en was de eerste grote synagoge in Antwerpen (België). Door stabiliteitswerken moest het oorspronkelijk parket vervangen worden. Het nieuwe parket werd beschermd met een laag Oil Plus 2C.

Een nieuw visgraatparket

IHet parket in de synagoge moest uitgebroken worden doordat er stabiliteitswerken waren uitgevoerd. De Biema was de enige plaats waar het oorspronkelijk parket kon worden behouden. Parketteur Luc De Pauw vertrok van een nieuwe chape met daarop mozaïek onderparket en stemde het formaat van de nieuwe visgraat daarop af. De visgraat in kwaliteit premier werd aangeleverd door Kerkhofs uit Peer.

In totaal ging het bij dit project om wel 400 m² eiken visgraat. Om deze oppervlakte te beschermen en kleuren in één laag kozen ze voor Oil Plus 2C in de kleur Oak.

Tip van de maand: plaats je kleurstaal rechtstreeks op de geplaatste vloer

De kleurstalen werden voorbereid door het labo van Rubio Monocoat en daarna rechtstreeks op de nieuw geplaatste vloer aangebracht. Zo vermijd je immers dat er een kleurverschil is tussen een los staal en de effectieve kleur op de vloer. Zo’n kleurverschil kan namelijk optreden door het hout zelf of door externe factoren zoals lichtinval.

Het testen van de kleurstalen

Project name: Synagoge Shomre Hadas

Location: Antwerp, Belgium

Product: Oil Plus 2C

Colour: Oak

Wood Type: Oak Prime

Flooring: Luc De Pauw (Parket De Pauw)

Photographer: © AF-Fotografie