Douglas hout behandelen doe je zo

De voordelen van Douglas hout


Douglas hout wordt vaak gebruikt voor tuinprojecten als tuinhuizen, schuttingen en veranda’s.  Het is ook geschikt voor gevelbekleding en je ziet het meer en meer bij de productie van tuinmeubilair. Dat is logisch als je bekijkt wat de voordelen zijn van planken en houten balken in Douglas:

  • aantrekkelijke prijs
  • sterk, recht en stabiel
  • vlot machinaal te verwerken, te boren en te zagen
  • warme kleur
  • eenvoudig te behandelen
  • hoge bomen dus hele lange planken 
  • geschikt voor binnen en buiten

Als gevelbekleding of schutting is Zweeds rabat, of potdekselplanken, een goed alternatief. Deze zijn gemaakt uit Douglas hout en zijn door hun vorm geschikt om dakpansgewijs over elkaar te leggen.

Moet je Douglas hout behandelen?


Douglas hout wel of niet behandelen? Je kiest het helemaal zelf. Het kan zowel blank als behandeld verwerkt worden. Hou wel rekening met een aantal verschillen. 

Als je het blank gebruikt, vergrijst het onder invloed van de weersomstandigheden. Sommigen vinden dit mooi, voor anderen is het een reden om het Douglas hout te behandelen tegen vergrijzing. Door Douglas te behandelen, verleng je bovendien de levensduur. Je hebt dan de keuze tussen Douglas hout beitsen of Douglas hout behandelen met lijnolie of een hoogwaardig Rubio Monocoat-product.

Douglas hout oliën, ontvetten of impregneren


Douglas hout zelf behandelen en eventueel een andere kleur geven? Je doet het eenvoudig en efficiënt met de houtbehandelingsproducten van Rubio Monocoat:

  • Rubio Monocoat Exterior Wood Cleaner reinigt grondig je houtoppervlak, zowel bij een heropfrissing als voor een andere behandeling. Het verwijdert groene aanslag en vuil, ontvet hout en zet de poriën open. Als je het hout wil behandelen, is dit product dus je eerste stap. 
  • Rubio Monocoat Hybrid Wood Protector geeft je Douglas hout de beste bescherming. De eenvoudige toepassing en onderhoud maken van deze olie een gebruiksvriendelijk product. In één laag kan je Douglas hout ook kleuren, met een van de vele opties in het aanbod. Dit product is bovendien erg milieuvriendelijk. De ecologische olie is gebaseerd op lijnzaad en bevat geen schadelijke stoffen die vrijkomen bij het aanbrengen van producten. Dit product ontving het certificaat ‘Toy Safety’ en voldoet aan norm EN 71-3, wat betekent dat het veilig is voor kinderen. Om de natuurlijke kleur van Douglas te behouden en het hout tegelijk te beschermen tegen vergrijzing, raden wij aan om het hout te behandelen met de kleuren "Natural" of "Teak".
  • Rubio WoodCream is een innovatieve waxcrème die de natuurlijke schoonheid van het hout beschermt. De crème kleurt en beschermt het hout, maakt het waterafstotend en laat het nog steeds ademen. Het hout reinigt zichzelf, want de waterdruppels glijden naar beneden en nemen vuil mee in hun tocht. Voor een houtafwerking met een natuurlijke look & feel.

Verschil tussen Douglas hout en vurenhout


Zowel Douglas hout als vurenhout zijn gemakkelijk te bewerken. Douglas hout valt onder duurzaamheidsklasse 3. Dat houdt in dat onbehandeld Douglas hout een levensduur heeft van 10 tot 15 jaar. Vurenhout valt onder duurzaamheidsklasse 5 en heeft daarmee een levensduur van 7 tot 10 jaar. Douglas hout is iets duurder, maar dus ook duurzamer en weerbaarder voor invloeden van buitenaf. Vurenhout kan minder tegen vocht, wat binnenshuis geen probleem is. Vurenhout is dus geschikt voor binnen, terwijl je voor buiten best voor Douglas hout kiest.

Zelf aan de slag gaan? Neem een kijkje op onze webshop.