Hoe verwijder ik zwarte vlekken uit mijn hout?

Wat zijn zwarte vlekken?

Het kan gebeuren dat je houten oppervlak zwarte vlekken of kringen vertoont. Maar hoe komen die zwarte vlekken er nu eigenlijk? Wel, die vlekken zijn eigenlijk oxidevlekken en komen vaker voor bij bepaalde houtsoorten zoals eik en hardhout (tamme kastanjehout, Western Red Cedar en Douglas). Oxidevlekken worden veroorzaakt door een reactie van looizuur, een soort tannine in het hout, met vocht. Als dit zuur in contact komt met vocht, krijg je dus zwarte vlekken of kringen als resultaat. Die zwarte kringen laat je beter niet te lang liggen en behandel je best meteen.

Zwarte vlekken kunnen zowel spontaan ontstaan bij vochtig weer, door watervlekken en -druppels of doordat het hout in contact komt met metaal. De kleine ijzerdeeltjes van het metaal gaan immers reageren met het looizuur in het hout. Daardoor zal het hout zwarte vlekken vertonen. Dit proces zal eerder traag verlopen en pas na verloop van tijd zichtbaar worden. Dat is ook de reden dat je zwarte uitbloedingen vaak hebt bij scharnieren, schroeven, ... 

Onder het motto “beter voorkomen dan genezen” let je er dus best op dat je geen vochtig blik of glas frisdrank, bier, ... laat staan op je houtoppervlak. Ook metalen bloempotten en dergelijke laat je best niet rechtstreeks in contact komen met je houten vloer of parket. 

Hoewel onze afwerking Rubio Monocoat Oil Plus 2C je houten vloer voldoende beschermt tegen water en vocht, probeer je toch best om natte schoenen te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld een inloopmat geschikt voor parket of doe je natte schoenen uit. Wordt je vloer toch nat? Maak het oppervlak dan zo snel mogelijk schoon! Natuurlijk kan je altijd eens een ongelukje hebben en bovendien zijn er bepaalde situaties waarin je zwarte vlekken niet kan vermijden. Denk maar aan het buitenhout van onder meer poorten, deuren en gevels. In dat geval zal je het hout plaatselijk moeten reinigen.

Hoe verwijder je zwarte vlekken uit je hout?


Heb je toch nog last van zwarte vlekken? Dan bestaan er zeker voldoende oplossingen! Over het algemeen kan het oxidatieproces van het looizuur in het hout met vocht tegengegaan worden met ontweringswater. Dit is een chemisch product op basis van oxaalzuur en opgelost in water. Hierbij is het wel belangrijk om een veiligheidsbril en -handschoenen te dragen. 

Een betere oplossing is de Rubio Monocoat Tannin Remover. Dit product werd speciaal ontwikkeld om zwarte vlekken of kringen te verwijderen uit je houten meubelen en vloeren die behandeld zijn met onze Rubio Monocoat oliën.

Bij dit product is het ook niet nodig om veiligheidskleren te dragen. Bovendien hoef je dit product maar enkele minuutjes laten inwerken, terwijl je met ontweringswater moet rekenen op een uur inwerkingstijd. Tot slot blijft de Tannin Remover dankzij zijn gelachtige samenstelling beter zitten op de te behandelen vlek en zal het product niet uitlopen op onbeschadigd hout.

Lukt het niet meteen om de ingetrokken vlek te verwijderen? Probeer dan enkele keer opnieuw. Blijft de vlek echter hardnekkig aanwezig, dan zul je het hout plaatselijk wat moeten schuren en opnieuw oliën in de oorspronkelijke kleur.

  • Schuur het oppervlak.
  • Maak het schoon met de Cleaner.
  • Mix beide componenten en breng de olie aan op je tafel met de beige Scrubby Pad.
  • Laat het enkele minuten inwerken en verwijder overtollige olie.
  • Laat 12 à 24 uur drogen.

Hoe gebruik ik de Rubio Monocoat Tannin Remover op mijn houten vloer of meubel?

Heb je per ongeluk de bescherming van het hout aangetast? Behandel dan het oppervlak opnieuw met Rubio Monocoat Oil Plus 2C. Ook als de vlek te diep in het hout gedrongen is, zal je een grondigere aanpak nodig hebben. In dat geval schuur je de plaatselijke vlek en breng je opnieuw een olielaag aan.

Wanneer kan ik Rubio Monocoat Tannin Remover gebruiken?

Onze Tannin Remover is een erg veelzijdig product. Je kan er donkere vlekken of kringen mee verwijderen van je hout of parket, maar dat is niet het enige. Ook voor onderstaande toepassingen is het product erg geschikt:

  • Donkere vlekken op je buitenhout? Geen probleem, de Tannin Remover is ook ideaal voor buitentoppervlakken! Hou er wel rekening mee dat dit enkel van toepassing is op tanninehoudende houtsoorten zoals kastanje, eik, red cedar en teak.
  • Uiteraard kan je zwarte kringen of vlekken van blikjes, bloempotten, metalen poten van stoelen, ... op je hout of parket hiermee ook verwijderen.
  • Heb je water gemorst op je houtoppervlak of waterschade op je parket? De Tannin Remover helpt je om je houtoppervlak weer mooi te krijgen.
  • Ook uitbloedingen op buitenhout van het type eik zijn geen enkel probleem voor dit onderhoudsproduct. Weg met die zwarte vlekken aan de onderkant van poorten, deuren, op gevels, ... Je eiken poolhouse, carport, ... ziet er weer helemaal in orde uit! Tot slot zijn ook roestvlekken zo verdwenen dankzij de Tannin Remover.

Last van andere vlekken?

Neem dan een kijkje naar onze removers voor vetten (olijfolie, frietvet, chips, olie, schoenstrepen, boenwas, ...) en kalkhoudende (water)vlekken (chauffagewater, witte kringen van vloeistoffen, meststoffen, ...), urine van je huisdier, kindje, ... en wijnvlekken.