Watervlekken uit hout verwijderen? Zo doe je het

Waterkringen op hout vermijden


Als het op waterkringen op hout aankomt, blijft het principe natuurlijk “voorkomen is beter dan genezen”. Watervlekken zijn altijd een risico met hout, maar je kan enkele stappen nemen om ze zo veel mogelijk te vermijden. Het eerste preventiemiddel is een kwalitatieve houtbescherming. Onbeschermd hout heeft namelijk een grotere kans op waterkringen. Bescherm je jouw hout met een kwalitatief product zoals de Oil Plus 2C, dan is je houten vloer, meubel, trap, … normaal gezien voldoende beschermd tegen water. 

Natuurlijk kan er in enkele gevallen wel meer risico zijn op watervlekken. Houtsoorten zoals eik, kastanje of red cedar bevatten bijvoorbeeld veel tannines, waardoor je zwarte tannine- of looizuurvlekken zou kunnen krijgen. Dit soort vlekken ontstaat bij hout dat veel met water in contact komt. Het water trekt namelijk het looizuur uit het hout en dat zorgt voor zwarte vlekken of kringen. Ook in openbare ruimtes zoals een bar of restaurant is het risico op waterkringen groter. Voor het eerste geval bestaan er voorbereidende producten die je hout beter bestand maken tegen water. Bij het tweede voorbeeld gebruik je beter een intensief onderhoudsproduct dat de vloeistofresistentie van je hout en de bescherming verhoogt. Rubio Monocoat biedt beide opties aan met respectievelijk de Tannin Primer en de Universal Maintenance Oil.

Heb je toch een vlek ontdekt? Panikeer dan vooral niet. Tijd is van essentieel belang, dus probeer er snel bij te zijn en de watervlek snel te detecteren en behandelen. Lukt dat niet en is je vlek er al even? Ook dan is er geen reden voor paniek. Een sterk middel dat je meerdere keren aanbrengt kan al wonderen doen. Let er wel op dat de regels anders zijn voor behandeld en onbehandeld hout en dat veel ook afhangt van welke behandeling er toegepast werd op het hout.

Waterkringen uit hout verwijderen met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Watervlekken behandelen met een haardroger

Om waterkringen uit hout te verwijderen wordt er soms verwezen naar enkele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Zo zou je oppervlakkige vlekken of witte kringen van een waterglas bijvoorbeeld kunnen wegkrijgen met een haardroger als de vlek nog nat is. Daarbij zal je vlek inderdaad sneller opdrogen, maar de kalkdeeltjes die in het water aanwezig waren zal je hiermee helaas niet kunnen verwijderen en net dat is de oorzaak van zulke witte kringen. 

Wanneer helpt dit middeltje dan wel? Als je een afgewerkte oppervlakte hebt waar water op staat, zal dit het water sneller doen verdampen. Zo zal dit niet in de behandelde oppervlakte dringen. Onthoud echter ook hierbij dat dit trucje vlekken niet effectief zal verwijderen.

Watervlekken behandelen met een strijkijzer

Sommige bronnen spreken ook van een strijkijzer om verse vlekken te verwijderen. Hoewel een strijkijzer soms gebruikt kan worden om deuken uit hout te halen, zal dit niet werken voor dergelijke vlekken. Bovendien werkt dit trucje voor deuken ook enkel op onbehandeld hout en op voorwaarde dat er geen beschadiging is aan de vezel.

Watervlekken behandelen met mayonaise


Een trucje uit grootmoeders tijd spreekt dan weer over mayonaise als schoonmaakmiddel tegen waterkringen omdat het vet in de saus het vocht zou opnemen. Deze truc raden wij echter af, omdat dit net vetvlekken zou kunnen veroorzaken. Bovendien is dit middel zeker niet van toepassing op een oppervlakte die behandeld werd met Rubio Monocoat. 

Waterkringen uit hout verwijderen met reinigers


Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes blijken dus toch niet de beloofde oplossing te bieden. Wat kan je dan wel gebruiken? In de eerste plaats kan je een algemene reiniger proberen. Vaak is dit al voldoende om je vlek of kring te verwijderen. Hierbij kan je kiezen tussen gewone reinigers en microbiologische reinigers. Het verschil is dat je bij die laatste eigenlijk beroep doet op actieve micro-organismen of bacteriën die achterblijven op het gekuiste oppervlak en zich voeden met nieuwe vervuiling. 

Het gamma van Rubio Monocoat bevat beide oplossingen voor geolied hout. Wil je liever een traditionele reiniger? Dan kies je voor de Universal Soap of de gebruiksklare versie ervan, namelijk de Surface Care. Toch eerder fan van een microbiologische reiniger? Probeer dan eens de All Natural Wood Cleaner.

Waterkringen uit hout verwijderen met vlekkenverwijderaars

Help: de vlek verdwijnt niet! Is de vlek hardnekking of al ouder dan pakweg een dag? Dan zoek je iets sterkers dan algmene reinigers. Alle soorten kalkhoudende vlekken ga je te lijf met de Rubio Monocoat Limespot Remover:

  •  waterkringen
  • meststoffen
  • chauffagewater
  • witte kringen
  • wijnvlekken
  • ...

Aan de slag met de Limespot Remover


De Rubio Monocoat Limespot Remover is eenvoudig in gebruik en zacht voor de bestaande olielaag waarmee je je houtoppervlak behandeld hebt. Volg het stappenplan:

1.       Verstuif Rubio Monocoat Limespot Remover op de vlek.

2.       Laat 2 tot 3 minuten inwerken.

3.       Dep droog met een doek of keukenpapier (niet wrijven!).

4.       Reinig het volledige oppervlak goed na. Gebruik hiervoor een vochtige doek of reinig met Rubio Monocoat Surface Care.

Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken moet je het stappenplan soms meerdere malen herhalen tot de vlekken volledig verdwenen zijn.

Watervlekken op parket en ander behandeld binnenhout verwijderen


Op zoek naar een echte problem solver voor je vlek op geolied binnenhout? Zoek niet verder. Met de voorbereidende spray en de 3 removers in de Stain Remover Set kan je elke vlek verwijderen. De All Natural Wood Cleaner Spray heeft bovendien een zelfreinigend effect en biedt een langdurige na-reiniging. Handig aan de set is dat je ook meteen twee andere vlekkenverwijderaars in huis haalt voor vet- en zwarte vlekken.

 

Aan de slag met de Stain Remover Set


In de Stain Remover Set vind je 3 removers. Kies afhankelijk van de vlek het schoonmaakmiddel dat je in de strijd gooit en volg steeds dit stappenplan:

1.       Verstuif de vlekkenverwijderaar op de plek.

2.       Laat 2 tot 3 minuten inwerken.

3.       Dep droog met de bijgeleverde microvezeldoek of keukenpapier (niet wrijven!).

4.       Reinig het volledige oppervlak goed na. Gebruik hiervoor een vochtige doek of reinig met de All Natural Wood Cleaner Spray.

Lijkt de vlek toch te diep in het hout doorgedrongen? Dan kan je de lokale plek schuren en opnieuw oliën. Check onze webshop voor de juiste producten en volg het advies van Rubio Monocoat voor het beste resultaat.