Snel en eenvoudig je houten terras reinigen

Is je terras klaar voor een nieuw BBQ-seizoen? Na een koude, natte winter zijn je terrasplanken ontsierd door vlekken, vuil en een laagje groene aanslag. Je houten terras reinigen hoeft geen vervelende klus te zijn. Ontdek hoe je in een handomdraai het hout van je terras schoonmaakt, ontgrijst en weer zo goed als nieuw maakt. 

Je krijgt ook meteen wat handige tips over ecologische zeep, bescherming en uitleg over de do’s-and-don’ts voor een geslaagd onderhoud. 

Je houten terras grondig reinigen in 3 stappen

Om de natuurlijke schoonheid van je terrashout weer tevoorschijn te halen heb je niet veel nodig: water en een tuinslang, een emmer, een nylon vloerborstel en een geschikt reinigingsproduct. Zo ga je te werk: 

1. Maak het terras nat met schoon water

Voordat je aan de slag gaat met water, veeg je best bladeren, zand en ander vuil even op en zet je terrasmeubels en planten aan de kant. 
Daarna maak je het terras nat met een tuinslang. 
Gebruik best geen hogedrukreiniger. De krachtige waterstralen kunnen het terras beschadigen waardoor vocht te diep in het hout doordringt met schimmelvorming en kromming van de planken als resultaat.

2. Poets de planken met onverdunde Exterior Wood Cleaner

Draag beschermende handschoenen en let op dat je het product niet in je ogen krijgt. 
Vul een emmer met Exterior Wood Cleaner. Extra water is niet nodig, gebruik de reiniger onverdund.
Dompel de vloerborstel onder in de emmer en schrob het terras in de lengterichting van het hout. Het product gaat schuimen.
Borstel het hele terras grondig. 

3. Spoelen met de tuinslang

Nadat je terras goed geschrobd is, spoel je al het schuim weg met een tuinslang. 
Wacht tot het hout egaal droog is voordat je meubels en planten terugzet.
Klaar!

Waarom kiezen voor Exterior Wood Cleaner?

In de eerste plaats maak je je houten terras snel en eenvoudig schoon met deze reiniger, ongeacht uit welke houtsoort je terras bestaat. Ook vlonders uit padoek of een terras uit bankirai poets je moeiteloos met dit product.

Daarnaast is het ook geschikt als voorbehandeling van nieuw, vergrijsd en verweerd hout. Ideaal dus om te gebruiken voordat je je terras van een nieuw laagje beschermende olie voorziet.

Wat doet de reiniger?

 • Verwijdert vlekken, vuil en groene aanslag
 • Ontgrijst en herstelt het hout in zijn natuurlijke schoonheid
 • Verwijdert vet en opent de houtporiën en vormt zo de perfecte voorbehandeling voor je terras
 • Garandeert een betere houdbaarheid van de houtbeschermingslaag
 • Maakt een optimale kleuring en een egaal eindresultaat mogelijk
 • Merkbaar resultaat na 1 behandeling

Belangrijk weetje: De Exterior Wood Cleaner werkt als alleenstaand product, dus wil je enkel je houten terras reinigen, dan is dat prima. Breng je daarna graag een beschermlaag aan, dat kan ook. Jij kiest.

Je houten terras schoonmaken: ecologisch en goed

Wanneer je terras lange tijd niet gepoetst is en je hardnekkig vuil moet verwijderen, kies je best voor een diepe reiniging, zoals hierboven beschreven. Maar de tussentijdse kleinere poetsbeurten en het occasioneel verwijderen van vlekken en vuil doe je ecologisch en snel met Exterior Soap.

Gebruiksvriendelijke schoonmaakbeurt

Fris je terrashout op met een snelle poetsbeurt. Het enige wat je nodig hebt, is een tuinslang en water, een emmer, een microvezel doek of dweil, een aftrekker en zeep. 

 • Sproei het terras nat met een tuinslang
 • Schud de fles en meng 1 liter Exterior Soap in 3 liter water
 • Dweil het terras met een microvezel doek
 • Laat het 30 minuten opdrogen en klaar

De zeep werkt uitstekend op hout dat behandeld is met olie en ze heeft een dubbele werking: ze reinigt en voedt je hout. 

Tip: Voor kleine, plaatselijke vlekken kan je ook Exterior Soap Ecospray gebruiken. Dit product is gebruiksklaar en spray je rechtstreeks op de vlek. Handig, snel en ecovriendelijk. 

Milieuvriendelijke zeep voor een houten terras

Milieubewust leven wint gelukkig aan populariteit en ook je terras reinigen kan je op een ecologisch verantwoorde manier. De Exterior Soap bevat O% VOC (of Volatile Organic Compounds), dit zijn stoffen die het broeikaseffect vergroten en vrijkomen bij gebruik. 

Traditionele poetsmiddelen bevatten vaak gevaarlijke stoffen die slecht zijn voor het milieu. Maak het hout van je terras liever schoon met een duurzaam product dat volledig VOC-vrij is.

Moeder Natuur dankt je. 

Hardnekkige vlekken verwijderen op hout

Blikjes of bloempotten laten soms hardnekkige kringen achter op hout en die zijn moeilijk schoon te krijgen. Deze vlekken ontstaan door een reactie van water en zuur en vragen om een speciaal poetsmiddel. Tanin Remover is de oplossing. Je mag de reiniger zowel op onbehandeld, gewaxt of geolied hout gebruiken, binnen en buiten. Dat maakt er een echte allrounder van.  

Wat doet de reiniger?

 • Verwijdert vlekken ontstaan door urine, van bijvoorbeeld een huisdier of kindje
 • Reinigt vlekken door waterschade
 • Geschikt om roestvlekken weg te krijgen
 • Verwijdert kringen van blikjes, bloempotten en andere voorwerpen
 • Pakt vlekken aan ontstaan door uitbloeiing onder poorten, deuren en gevels

Je terrashout langer beschermen na het reinigen

Wil je dat je terrashout langer mooi en in goede staat blijft? Dan is dit het ideale moment om een beschermlaag aan te brengen. Want een grondige reiniging is al het halve werk. 

Kies voor houtolie om het terras te behandelen en tegelijkertijd een mooie kleur te geven. Eén enkele laag is voldoende om terrasplanken uit eender welke houtsoort langdurig te dekken, zodat ze minder snel verkleuren en verweren. 

FAQ

Online vind je een heleboel info die soms ook tegenstrijdig is. Om verwarring te vermijden, vind je hieronder antwoorden op vaak gestelde vragen. Hoe hou je je terras in topvorm?

Wat is het verschil tussen vervuild hout en vergrijsd hout?

Vergrijzing is een natuurlijk proces waarbij hout een grijze of zilverachtige tint krijgt door invloed van onder andere Uv-stralen en nat weer. De verandering in kleur doet geen afbreuk aan de kwaliteit van het hout.

Vervuiling van het hout daarentegen kan de kwaliteit van je hout wel beïnvloeden. Groene aanslag, dode bladeren en andere vlekken verbergen niet enkel de schoonheid van het hout, maar ze maskeren ook de conditie ervan.

Ik vind vergrijsd hout mooi, mag ik dat zo laten?

Ja, hout dat vergrijst, is een natuurlijk verschijnsel en het doet geen afbreuk aan de houtkwaliteit. Je kan je hout wel best regelmatig een beschermende laag geven, zodat het in topconditie blijft. 

Hoe maak je de ruimte onder de houten planken schoon?

Wanneer bladeren en ander vuil in de kieren van je terras terechtkomen, kan dit na een tijdje een onaangename geur verspreiden. Daarom veeg je best regelmatig je terras. Zo geef je dode bladeren niet de kans om onder het terras op te hopen. 

Gebruik eventueel een bladzuiger of een compressor met luchtpistool om vuil onder de houten planken weg te krijgen. Let wel op dat je rustig te werk gaat en je hout niet beschadigt. 

Is een houten terras schoonmaken met een hogedrukreiniger een goed idee?

Nee, een hogedrukreiniger gebruiken, schaadt het hout. Ook voor harde houtsoorten zoals padoek of bankirai is het raadzaam om het niet te gebruiken. 

De kans is groot dat je niet enkel vuil, maar ook de bescherming verwijdert. Je hout kan afschilferen, splijten en gaat ruw aanvoelen. De houtvezels zijn op die manier veel vatbaarder voor vuil en vocht, wat alleen maar negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit en duurzaamheid van je vlonders.

Mag ik azijn gebruiken om mijn houten terras schoon te maken?

Nee, gebruik geen producten die zuren bevatten, zoals azijn. Hoewel verdunde azijn prima werkt om bepaalde oppervlakken in huis te reinigen, gebruik je het beter niet op hout. Zuren laten je hout verkleuren en tasten het aan, wat de uitstraling en kwaliteit van je hout niet ten goede komt.

Hoe vaak moet je het hout van je terras reinigen?

Een grondige poetsbeurt doe je minstens 1 keer per jaar, het liefst 2 keer met Exterior Wood Cleaner. Geef vuil, mos en algen geen kans om het hout lelijk en glibberig te maken. Veeg het tussendoor ook regelmatig op en maak het schoon met Exterior Soap en dweil. 

Hoe houd ik mijn terras langer schoon?

Je bespaart jezelf veel werk en je verlengt de levensduur van je vlonders met enkele simpele tips: 

 • Veeg geregeld vuil van je terras op
 • Een regelmatige tussentijdse poetsbeurt met zeep en dweil gaat extreme vuilophoping tegen
 • Verwijder bladeren zo snel mogelijk om algen en mosvorming tegen te gaan
 • Plaats bloempotten en andere voorwerpen op een verrijdbaar verhoog. Dat poetst makkelijker en zorgt voor extra ventilatie wat algengroei afremt.
 • Breng tijdig een nieuwe coating aan om je hout langer mooi te houden en de kwaliteit te behouden

Meer weten of op zoek naar iets anders?

Deze producten helpen je om je terras te reinigen


Deze producten helpen je om je terras te beschermen